Kustannukset

Pyörämatkailun harrastamisen ei tarvitse olla kallista. Rahaa kuluu mm. varusteisiin, elämiseen matkalla, mahdollisiin lentolippuihin, viisumeihin Matkailijan budjetti riippuu omista mieltymyksistä (esimerkiksi varusteiden suhteen), matkakohteesta ja matkan pituudesta.

Seuraavassa on lueteltu kulut, jotka on syytä ottaa huomioon:

Varusteet

Varusteisiin on mahdollista käyttää paljon rahaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Olennaisia varusteita ovat pyörän lisäksi tavaratelineet pyörälaukut ja mahdollisesti leiritymisvälineet. Varusteisiin voi kulua rahaa myös matkan aikana. Matkabudjettiin kannattaa pidemmällä matkalla jättää pelivaraa myös kuluneiden, rikkoutuneiden tai kadonneiden tavaroiden korvaamiseksi.

Elinkustannukset

Päiväbudjettiin täytyy sisältyä ainakin ruoka ja yöpyminen. Elinkustannuksiin vaikuttaa erityisesti yöpymisen osuus. Telttailemalla säästää huomattavasti hotelli- tai majatalomajoitukseen verrattuna.

Elinkustannuksiin voi vaikuttaa myös reittiä valitessa. Kaupungeissa kuluu yleensä enemmän rahaa kuin maaseudulla. Päiväbudjettiin kannattaa sisällyttää myös nähtävyydet, illanvietot tms. menot. Tiukemmalla budjetilla matkaavan kannattaa selvittää ilmaiset nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet.

Matkakohteen hintataso kannattaa selvittää etukäteen. Hyödyllistä tietoa ovat esimerkiksi huokeahkon hotelliyön, ravintolaillallisen tai vaikka oluttuopin hinta.

Pitkällä matkalla olevat omavaraiset matkailijat yrittävät usein selvitä noin kymmenellä eurolla/dollarilla päivässä. Kevyellä varustuksella liikkeellä olevan luottokorttimatkailijan päiväbudjetti voi olla moninkertainen.

Pyörän huolto

Pyörää täytyy varautua huoltamaan matkan aikana ja kuluvat osat tulee uusia jossain vaiheessa. Mahdollisia kustannuksia voivat aiheuttaa rikkoutuvat osat kuten renkaat, kiekot (pinnat, vanteet, navat), ketjut, vaihtajat jne.

Matkaliput

Jos matkaan sisältyy lentoja, lauttamatkoja tai muilla kulkuvälineillä matkustettavia etappeja, niiden osuus kannattaa huomioida matkan kustannuksissa. Aina näitä siirtymiä ei voi ennustaa etukäteen, joten pelivaraa on syytä olla jonkin verran.

Viisumit

Pitkällä useampaan maahan suuntautuvalla matkalla viisumikustannukset kannattaa selvittää etukäteen. Käytännöt ja hinnoittelu vaihtelevat maittain.

Terveydenhuolto

Ennen matkaa tulee huolehtia tarvittavista rokotuksista, jotka eksoottisempiin maihin suunnatessa voivat aiheuttaa tuntuvan loven matkakassaan. Lääkärikäynnit ja lääkkeet voivat sairaustapauksissa aiheuttaa lisäkuluja matkan aikana.

Matkavakuutus

Jokaisen matkalaisen on syytä pohtia, että hyötyvätkö he matkavakuutuksen ottamisesta. Lyhyillä matkoilla vakuutus ei aiheuta tuntuvia kustannuksia, mutta pitkillä yhtäjaksoisilla matkoilla tilanne on toinen. Vakuutuksen hinnoittelu ja vakuutusehdot on syytä tutkia tarkkaan ennen vakuutuksen ottamista. Vakuutusyhtiöitä kannattaa myös kilpailuttaa keskenään.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä