Elektroniikka

Elektroniikkaa

 

Pyörämatkalle voi ottaa mukaan monenlaista elektroniikkaa matkantekoa helpottamaan. Kaikkien laitteiden käyttötarkoitusta ja tarpeellisuutta kannattaa miettiä etukäteen, koska ylimääräistä painolastia ei kannata kuljettaa mukana.

Kannattaa myös muistaa, että pyörämatkalla laitteet joutuvat mahdollisesti hankaliin olosuhteisiin ja voivat altistua esimerkiksi pölylle, kosteudelle ja tärinälle. Mitään korvaamattoman arvokasta ei siis kannata ottaa mukaan.

 

Hyöty

Matkamittari / Ajotietokone

Mittarin avulla on helppoa seurata matkan kulkua. Matkamittareissa on mallista riippuen muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia kuten keskinopeus, ajoaika, kellonaika, sykemittari, lämpötila, kadenssi, korkeuserot ym. Matkamittarit toimivat usein paristoilla, jotka kestävät varsin pitkään.

Kalliimman hintaluokan ajotietokoneet voivat myös tallentaa ajetun reitin tai toimia tarvittaessa navigaattorina. Monipuolisia ajotietokoneita täytyy ladata tasaisin väliajoin käytöstä riippuen.

Pyörän valot

Turvallisuussyistä pyörässä on suositeltavaa olla valot sekä edessä että takana. Nykyään pyörään on saatavilla monenlaisia valoja. Edulliset valot riittävät liikenteessä erottumiseen, mutta kalliimman hintaluokan huomattavasti tehokkaammat valot tarjoavat lisäksi hyvän näkökentän pimeällä ajamista varten.

Otsalamppu

Otsalamppu on erittäin hyödyllinen varuste etenkin leiriolosuhteissa. Teltan pystyttäminen tai ruoanlaitto illan suussa onnistuu huomattavasti paremmin otsalampun avulla. Otsalamppu toimii myös lukuvalona ja sitä voi käyttää lisävalona pyöräillessä.

GPS

GPS-paikannin on hyvä apuväline suunnistamiseen ja sen avulla voi välttyä eksymiseltä varsinkin kaupungeissa. Pyöräilyyn tai vaellukseen suunniteltuihin malleihin on mahdollista ladata tarkkoja karttoja ja satelliittikuvia, joiden avulla pärjää mainiosti myös maastossa ympäri maailmaa.

Kamera

Kameran avulla voit muistella seikkailujasi myöhemmin. Valokuvaus on oma taiteenlajinsa ja jotkut panostavat kamerakalustoon huomattavia summia. Toisille taas riittää yksinkertaisella pokkarikameralla tallennetut matkamuistot. Nykykameroilla voi tallentaa myös laadukasta videokuvaa. Digikamerat toimivat joko paristoilla tai ladattavalla akulla mallista riippuen. Kuvat tallentuvat muistikortille.

 

Yhteydenpito

Puhelin

Matkapuhelin on hyödyllinen yhteydenpitoväline ja moni ei liiku kotoa ilman sitä. Siitä on hyötyä matkalla, mutta se ei ole ehdottoman välttämätön. Jos matkustat tiukalla budjetilla, on syytä ottaa huomioon, että puhelimen käyttäminen ulkomailla (kotimaisella liittymällä varustettuna) voi tulla kalliiksi. Usein onkin parempi hankkia paikallisia prepaid-liittymiä yllätysten välttämiseksi.

Tietokone

Tietokone ei ole ehdottoman välttämätön varuste matkalla, mutta siitä on hyötyä monessa asiassa. Tietokoneen avulla voi mm. etsiä tietoa matkakohteista tai majapaikoista, suunnitella reittiä, tallentaa ja muokata valokuvia, tehdä töitä tai kirjoittaa blogia.

Matkalle mukaan on helpointa ottaa pienikokoinen kannettava tietokone (ns. miniläppäri). Useimmat asiat voi hoitaa myös tabletilla (esim. iPad) tai älypuhelimella. Pienikokoiset ja kevyet laitteet eivät kuitenkaan aina ole käytettävyydeltään kaikkein mukavimpia.

Nettiä voi käyttää useimmissa kaupungeissa ilmaiseksi kirjastoissa tai pientä maksua vastaan internet-kahviloissa, joten oman tietokoneen mukana kuljettaminen ei ole välttämätöntä.

 

Viihde

Tietokone/tablet/älypuhelin

Internet, elokuvat, musiikki, äänikirjat, pelit ym.

E-kirjojen lukulaite

Kirjat ovat painavia ja vievät paljon tilaa. Lukemisesta pitävän matkailijan kannattaa harkita lukulaitteen hankkimista. Laitteen avulla mukana voi kuljettaa vaikka kokonaista kirjastoa, lukea lehtiä ja jopa käyttää nettiä (Kindle 3G).

Mp3-soitin

Kätevin väline musiikin kuunteluun on pienikokoinen mp3-soitin.

 

Muu elektroniikka

Tallennusvälineet: muistikortit, kovalevyt ym.

Etenkin pitkällä matkalla valokuvista ja muista tärkeistä tiedostoista on syytä ottaa varmuuskopioita tasaisin väliajoin. Tiedot voi tallentaa esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle, muistitikulle tai polttaa DVD:lle. Valokuvia täynnä olevat muistikortit on helppoa lähettää kotiin ja korvata uusilla. Useat nettipalvelut tarjoavat tallennustilaa valokuville ja muille tiedostoille, mutta näiden palveluiden käyttäminen edellyttää yleensä toimivaa (suhteellisen nopeaa) nettiyhteyttä.

Laturit & johdot

Laitteille tarkoitetut laturit ja virtajohdot vievät tilaa ja voivat olla yhdessä yllättävän painavia. Kannattaa tarkistaa voiko samaa laturia tai johtoa käyttää useamman laitteen lataamiseen. Monikäyttöisen (säädettävän) yleislaturin hankkiminen voi olla kannattavaa jos mukaan on lähdössä useita ladattavia laitteita.

Joskus käytettävissä on vain yksi pistorasia, joten pieni jakorasia voi olla hyödyllinen useamman laitteen lataamista varten.

Laitteita voi ladata ajon aikana dynamonavan tai aurinkokennoilla toimivien latureiden avulla.

Ladattavat paristot

Jos pitkällä matkalla mukana kulkee useampia paristoilla toimivia laitteita, on ladattavien akkujen käyttäminen pitkällä tähtäimellä edullisempaa ja ympäristöystävällisempää. Laturin hankkimisessa kannattaa panostaa malliin, joka lataa akut täyteen tunnissa tai parissa, sillä joskus akut täytyy saada ladattua nopeasti ja latautumista täytyy odotella esimerkiksi kahvilassa.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä