Mitä pyörämatkailu on?

Pyörämatkailulla tarkoitetaan yleensä polkupyörällä tehtäviä pidempikestoisia matkoja. Matkojen pituudet voivat vaihdella parista päivästä kuukausiin tai jopa useisiin vuosiin. Pyörämatkailusta haetaan seikkailua ja elämyksiä – ei niinkään hyötyä tai tuloksia.

On olemassa muutamia erilaisia tapoja harrastaa pyörämatkailua.

Lyhytkestoinen pyörämatkailu

Lyhyet yhden yön tai viikonlopun kestävät pyörämatkat painottuvat usein pyöräilyn sijasta telttailuun ja muihin aktiviteetteihin. Lyhyet pyörämatkat eivät edellytä pitkää suunnittelua tai valmistautumista ja ovat näin ollen hyvä tapa tutustua pyörämatkailuun.

 

Huollettu pyörämatkailu

Jos käytössä on huoltoauto, pyöräilijän ei tarvitse käytännössä pakata mitään varusteita pyörän päälle. Tämä helpottaa matkantekoa huomattavasti. Jotkut pyöräilymatkoja järjestävät yritykset markkinoivat pakettimatkoja, joihin voi sisältyä oppaan ja huoltoauton lisäksi myös majoitukset ja ruokailut. Myös pyörän vuokraus paikan päältä on usein mahdollista.

 

Matkailu kevyellä varustuksella

Niin sanotussa luottokorttimatkailussa mukana kulkeviin varusteisiin ei yleensä sisälly telttaa eikä ruoanlaittovälineitä tai suuria määriä ruokaa. Luottokorttimatkailija yöpyy hotelleissa, hostelleissa tai majataloissa. Kevyt varustus mahdollistaa nopean matkanteon esimerkiksi maantiepyörää käyttäen.

 

Matkailu ultrakevyellä varustuksella

Ultrakevyellä varustuksella matkailu eroaa luottokorttimatkailusta yleensä siten, että siinä pyritään suurempaan omavaraisuuteen. Mukana kuljetettavien varusteiden paino pyritään minimoimaan. Jos ruoanlaitto- ja yöpymisvarusteet ovat mukana, niissäkin painotetaan keveyttä. Lisätietoa ja inspiraatiota voi hakea aihetta käsittelevästä blogista.

 

Omavarainen pyörämatkailu

Niin sanotussa ”fully loaded” -matkailussa pyritään omavaraisuuteen ja näin ollen mukana kulkee kaikki tarvittava. Pyörämatkailijan varusteisiin kuuluvat mm. vaatteet erilaisiin olosuhteisiin, ruoanlaittovälineet, leiriytymisvälineet, elektroniikkaa yhteyden pitoon ja viihteeksi sekä työkaluja ja varaosia pyörän huoltoa varten. Omavaraisuus mahdollistaa matkanteon pienellä budjetilla ja siitä syystä se on suosittua etenkin pitkään kestävillä matkoilla.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä