Peräkärryt

Extrawheel -peräkärry maastossa

Extrawheel -peräkärry maastossa

 

Vaikka suurin osa pyörämatkailijoista valitseekin pyörään kiinnittyvät sivulaukut varusteidensa kuljettamiseen, peräkärryillä on silti oma kannattajakuntansa. Peräkärryyn voi lastata paljon tavaraa ja siinä voi kuljettaa suurehkoja tai hankalanmuotoisia esineitä. Peräkärry soveltuu myös lasten kuljettamiseen pyörämatkoilla. Jotkut pyöräilijät yhdistävät peräkärryn ja sivulaukut, jolloin pyörän kantokapasiteetti kasvaa huomattavasti. Joskus kärryn vetäminen voi tasoittaa vauhtieroja pyöräilijöiden välillä ja voi siten auttaa esimerkiksi pyöräileviä pariskuntia.

Peräkärry voidaan myös kiinnittää pyörään, jossa ei ole valmiita kiinnikkeitä tavaratelineille. Näin retkelle voi lähteä lähes millä tahansa pyörällä. Yhtenä peräkärryn etuna pidetään painon siirtymistä pois pyörän päältä. Kärryn avulla rungon ja kiekkojen rasitusta voidaan vähentää.

Kärryjen haittapuolina voidaan pitää niiden kokoa. Peräkärryllä varustetulle pyörälle voi olla hankalaa löytää parkki- tai säilytyspaikkaa. Jos matkalla käytetään muita kulkuneuvoja, kärry voi tuoda lisäkustannuksia. Etenkin lennettäessä kärryn paino ja koko kannattaa huomioida etukäteen. Peräkärryyn voi olla hankalaa löytää varaosia matkan varrelta, joten välttämättömien varaosien kuten renkaiden, sisuskumien ja kiinnityssysteemin hankintapaikkoja kannattaa kartoittaa etukäteen tai pakata osia mukaan.

Peräkärrytyypit

Pyöräilyyn suunniteltuja peräkärryjä on kahta päätyyppiä – yksipyöräisiä ja kaksipyöräisiä.  Yksipyöräisten peräkärryjen suurin etu kaksipyöräisiin nähden on niiden ohjattavuudessa. Yhdellä pyörällä varustettu kärry kallistuu polkupyörän tavoin mutkissa ja matala painopiste parantaa vakautta ja ohjattavuutta. Kaksipyöräisten kärryt sopivat toisille pyöräilijöille paremmin niiden suuremman kantokyvyn ja monikäyttöisyyden takia. Lasten kuljettamiseen arkisin käytettävä kärry sopii hyvin myös pyörämatkailuun.

 

BOB Yak -peräkärry

BOB Yak -peräkärry

Yksipyöräiset peräkärryt

+ ohjattavuus
+ vakaus
+ kapeus
+ sopii myös huonokuntoisille teille ja maastoon

- pienempi kantokyky

 

 

Radical Design Cyclone -peräkärry

Radical Design Cyclone -peräkärry

Kaksipyöräiset peräkärryt

+ kantokapasiteetti
+ monipuolisuus
+ osa kärryistä sopii lasten kuljettamiseen

- leveys
- ohjattavuus

 

Yksipyöräisiä peräkärryjä

B.O.B. Gear BOB Yak, BOB Ibex

Extrawheel Extrawheel

Free Parable T2

Maya Cycle Touring Trailer

Topeak Journey

Tout Terrain Mule

Weber Monoporter

 

Kaksipyöräisiä peräkärryjä

Burley Nomad, Flatbed

Carry Freedom Y-Frame

Croozer Cargo

Optima Quick-Pak

Radical Design Cyclone

Surly Ted 

Wandertec Bongo & Tuba

 

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä