Pyörät

Surly Long Haul Trucker -retkipyörä

Millainen pyörä pyörämatkailuun?

Ennen kuin sukellat syvemmälle pyörien saloihin, on syytä todeta, että vaikka pyörän valinta on tärkeää, se ei ole elintärkeää. Millä tahansa pyörällä voi matkata pitkiäkin matkoja. Monien kokeneidenkin pyörämatkailijoiden uskollinen matkakumppani on edullinen peruspyörä. Jos sinulla ei ole varaa ostaa erityisesti matkapyöräilyyn suunniteltua pyörää, älä anna sen estää matkalle lähtemistä. Jo omistamasi tavallinen pyörä saattaa soveltua pyörämatkailuun hyvin vain pieniä muutoksia tekemällä.

Erityisesti pyörämatkailuun tarkoitettujen retkipyörien suunnittelussa on panostettu kestävyyteen ja luotettavuuteen. Runko on suunniteltu kestämään tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä raskaan lastin alla. Tällaisissa pyörissä on usein lujaa tekoa olevat kiekot ja muidenkin osien kestävyyttä on mietitty tarkkaan. Pyörien runkogeometria on suunniteltu siten, että niillä on mahdollisimman mukavaa ajaa pitkiä matkoja.

Pyörän valinta

Pyörää valitessa kannatta miettiä ainakin seuraavanlaisia asioita:

Minkälainen pyörä minulla on tällä hetkellä?

Pyöräsi saattaa hyvinkin soveltua pyörämatkailuun. Ennen uuden pyörän ostoa kannattaa selvittää saisiko pyörästäsi lisävarusteilla sopivan retkipyörän.

Millaisessa kunnossa pyöräni on?

Pyörän huono kunto ei välttämättä ole hyvä syy uuden pyörän ostamiselle. Pyörä kannattaa huoltaa ja itse huoltamalla oppii tärkeitä taitoja, joista on varmasti hyötyä reissussa.

Millaisille retkille tarvitsen uuden pyörän?

Mieti miksi olemassa oleva pyöräsi ei sovi pyörämatkailuun. Millaiseen käyttöön pyörä ensisijaisesti tulee? Mitä ominaisuuksia siinä käytössä vaaditaan?

Minkä kokoinen pyörä sopii minulle?

Sopivankokoisen pyörän hankinta on erittäin tärkeää. Liian iso tai pieni runko voi tehdä ajoasennosta epämiellyttävän ja pahimmassa tapauksessa saattaa edesauttaa vammojen syntymistä. Sopivan runkokoon löytämisessä auttaa omien mittojen selvittäminen. Etenkin oma pituus ja jalan sisämitta (inseam) auttavat sopivan runkokoon löytämisessä.

Helpoin tapa päästä lähelle oikeaa kokoa on yksinkertaisesti koeajaa erikokoisia pyöriä. Perustiedot pyörän runkogeometriasta auttavat oikean koon etsinnässä. Aloittelijan kannattaa tutustua pyöräsanastoon ja vertailla erilaisten pyörien geometriataulukoita.

Kuinka kauan aion olla reissussa?

Oletko lähdössä pitkälle pyörämatkalle vai tuleeko pyörä yleispyöräksi ja satunnaiseen retkikäyttöön? Matkan pituus vaikuttaa myös varusteiden määrään. Lyhyelle reissulle ei tarvitse pakata mukaan kovin raskasta lastia.

Millaisia teitä ja maasto-olosuhteita reitilläni tulee olemaan?

Millaisilla teillä aiot ajaa? Onko reitilläsi vuoristoa? Aiotko ajaa sorateillä, poluilla tai maastossa? Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi kiekkojen koon, välitysten ja sopivien renkaiden valinnassa. Matkakohteesi teiden kunto voi vaikuttaa myös pyörätyypin valintaan. Jos tiedät etukäteen, että tiet ovat päällystämättömiä sorateitä tai muuten huonossa kunnossa, kannattaa matkalle valita esimerkiksi maastopyörä, jossa on vahva runko ja leveät renkaat. Jos ajat pääasiassa hyväkuntoisilla päällystetyillä teillä, voit valita esimerkiksi touring-, cyclocross- tai hybridipyörän. Kapeilla renkailla varustettu kevyempi pyörä kulkee nopeasti tasaisessa maastossa ja nousee helpommin mäkiä ylös.

Kuinka pitkiä päivämatkoja aion ajaa?

Sopiva runkokoko ja geometria ovat ensiarvoisen tärkeitä. Päivämatkojen pituus voi myös vaikuttaa ohjaustankotyypin valinnassa.

Kuinka paljon varusteita aion ottaa mukaani matkalle?

Kuinka raskaassa lastissa pyörää ajetaan? Omavaraisen pyörämatkailijan tavarat leiriytymisvarusteineen painavat huomattavasti majataloissa yöpyvän luottokorttimatkailijan kevyttä lastia enemmän. Painavaa lastia varten kannattaa valita vahva runko, jossa on tarvittavat kiinnityspaikat etu- ja takatavaratelineille. Jos varusteita tulee mukaan reilusti, kannattaa panostaa tukevaan runkoon. Pyörämatkailuun suunnitelluissa retkipyörissä on usein pidempi akseliväli, jotta ne olisivat vakaampia ajaa raskaassa lastissa.

Millaiset tavaratelineet tarvitsen?

Tarvitsetko tavaratelineen sekä taakse että eteen? Tavaratelineet saa kiinnitettyä mihin tahansa pyörään. Pitkille matkoille ja raskaille lasteille kannattaa kuitenkin suosia pyörämatkailuun suunniteltuja malleja, joiden rungoissa on valmiina kiinnityspaikat tavaratelineille.

Millaisia retkiä aion tehdä tulevaisuudessa?

Jos pyöräretkeily kiinnostaa, voi olla perusteltua satsata kunnolliseen retkipyörään. Jos suunnitteilla on retkiä kaukomaille, voi olla syytä valita pyörä, johon löytyy helposti varaosia syrjäisemmistäkin paikoista. (Esimerkiksi 26″ kiekot, helposti huollettavat vaihtajat ja jarrut jne.)

Kuinka paljon rahaa minulla on käytettävissä uuteen pyörään?

Mieti etukäteen kuinka paljon haluat käyttää matkakassastasi pyörän hankintaan. Jos käytössäsi on rajallinen määrä rahaa, tässä voi säästää hankkimalla käytetyn pyörän. Pyörien hinnat vaihtelevat parin sadan käytetystä pyörästä aina tuhansien eurojen täysin varusteltuihin huippupyöriin. Saattaa olla, että tarvitset pyörän lisäksi muitakin varusteita, joten kannattaa tehdä lista ja miettiä kokonaisuutta.

Tärkeitä retkipyörän ominaisuuksia

 • Kestävä ja luotettava runko
 • Mukavuus
 • Kantokyky
 • Vakaus
 • Kestävät kiekot
 • Tehokkaat jarrut
 • Sopivat välitykset
 • Mukava ohjaustanko
 • Kiinnikkeet tavaratelineille
 • Tilaa riittävän leveille renkaille ja lokasuojille
 • Kiinnikkeet pullotelineille
 • Helppo huollettavuus ja varaosien saatavuus

Lastattujen matkapyörien kuvia voi katsella osoitteessa: www.loadedtouringbikes.com

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä