Raha

Pankki- ja luottokortit

Pankki- ja luottokorttien käyttäminen on yleisin keino hoitaa raha-asioita matkalla. Ne toimivat maksuvälineinä ja niillä voi nostaa käteistä automaateista. Ulkomailla matkustaessa kannattaa selvittää millaisia palvelumaksuja pankkisi perii kortin käytöstä.

Kannattaa ottaa mukaan vähintään kaksi korttia. Jos toinen varastetaan tai se jää jumiin pankkiautomaattiin, voit turvautua varakorttiin.

Matkashekit

Matkashekkien käyttäminen tarjoaa matkailijalle turvaa esimerkiksi varkaustapauksissa, mutta se ei ole enää niin yleistä kuin aikaisemmin. Pankit eivät muuta niitä rahaksi kovin innokkaasti, koska ne aiheuttavat kuluja ja matkashekeillä tehdään paljon petoksia. Matkashekkien vaihtamisesta voidaan periä korkeita palvelumaksuja, joten kannattaa tarkistaa ne etukäteen.

Käteinen

Syrjäisillä seuduilla ja kehitysmaissa matkustavien kannattaa aina varautua pitämään mukanaan jonkin verran käteistä rahaa. Hyväkuntoiset dollarit seteleinä kelpaavat maksuvälineenä ympäri maailmaa. Myös eurot hyväksytään melko usein.

Käteinen kannattaa kuljettaa esimerkiksi rahavyöhön piilotettuna. Kannattaa myös piilottaa osa rahoista toiseen paikkaan kaiken varalta.

Pitkällä matkalla

Pitkälle matkalle kannattaa ottaa mukaan yhdistelmä edellä mainittuja eli kortit, matkashekkejä ja käteistä. Jokin näistä käy aina maksuvälineenä.

Kortteihin liitetyt tilit kannattaa olla sellaisia, joita voi tarkkailla nettipankin kautta. Nettipankissa voi hoitaa rahansiirtoja ja maksaa laskuja matkan aikana. Laskut kannattaa laittaa automaattiseen maksupalveluun matkan ajaksi.

Jätä jollekin luotettavalle läheiselle valtakirja pankkiasioiden hoitamista varten. Siitä voi olla hyötyä tiukan paikan tullen.

 

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä