Reitit

Yleistä

Pyörämatkailijalle mahdollisuudet ovat avoimet, sillä maailmassa ei ole montaakaan maata, joissa pyöräileminen on täysin mahdotonta. Mielenkiintoisia maita ja maisemia sen sijaan riittää pyöräiltäväksi.

Monet pyörämatkailijat pitävät kehittyviä (köyhempiä) maita parempina pyöräilykohteina. Seuraavassa muutamia syitä siihen:

  • vähemmän liikennettä (isojen kaupunkien ulkopuolella)
  • pienemmät elinkustannukset – matkaa voi jatkaa pidempään
  • helppoa löytää leiriytymispaikkoja
  • siirtymien tekeminen junalla tai bussilla on melko halpaa
  • ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia
  • kehittyvät maat tarjoavat pyöräilijälle upeita luonnonmaisemia, nähtävyyksiä ja kulttuurielämyksiä

Vaikka aluksi tuntuisi järkevältä valita mahdollisimman tasaisia reittejä, maiseman tasaisuus saattaa käydä pidemmän päälle puuduttavaksi. Isojen mäkien ja vuorten ylittäminen voi tuntua raskaalta, mutta se on myös palkitsevaa. Vuoren rinteiltä avautuvia maisemia kelpaa muistella matkan jälkeen.

Pyöräillen Suomessa

Pyöräillen Suomessa on loistava tietopaketti kotimaassa tapahtuvaa pyörämatkailua varten. Sivustolta löydät reittejä ja matkailukohteita ympäri Suomea.

Pyörämatkailu Euroopassa

Kotimaisten pyörämatkailijoiden matkat ulkomaille suuntautuvat pääasiassa eri puolille Eurooppaa. Euroopassa pyöräilyn hyviä puolia ovat leirintäalueiden yleisyys, vaihteleva ruokakulttuuri ja maisemat sekä pyöräteiden runsaslukuisuus. Huonoina puolina voidaan pitää monien Euroopan maiden kallista hintatasoa ja vilkasta liikennettä.

Perinteisinä pyöräilymaina tunnetut Ranska, Italia ja Espanja saavat usein kiitosta pyörämatkailijoilta. Ne tarjoavat hienojen maisemien lisäksi elämyksiä kulttuurin ja ruoan suhteen. Itä-Euroopasta voi löytää hienoja pyöräilyreittejä ja siellä matkailu on yhä suhteellisen edullista.

Klassisia pyöräilyreittejä Euroopassa ovat muun muassa:

Espanja: Via del Plata. Vanha pyhiinvaellusreitti Sevillasta Santiago de Compostelaan. Reitin pituus on noin 1000 kilometriä ja suurin osa siitä ajetaan päällystämättömillä teillä.

Saksa/Itävalta/Slovakia/Unkari: Tonavan pyörätie. Passausta Wieniin ja sieltä aina Budapestiin ulottuva Tonavan pyörätie on Euroopan suosituin pyöräilyreitti. Suurin osa on tasaista pyörätietä eikä liikenteestä tarvitse juurikaan huolehtia. Reittiä voi jatkaa Mustalle merelle saakka.

Iso-Britannia: Lands Endistä John o’Groatsiin. Ison-Britannian päästä päähän ulottuvan reitin pituus on noin 1400 kilometriä. Reitillä ei ole pyörätietä, mutta valitsemalla pieniä teitä vilkkaimman liikenteen voi välttää. Tälle reitille aikovan kannattaa huomioida saarivaltion vaihtelevat sääolosuhteet.

Islanti

Islannissa pyörämatkailija saa nauttia saaren ainutlaatuisesta luonnosta. Kuumien lähteiden, tulivuorien ja vihreiden laaksojen lumo valloittaa paatuneimmankin reissaajan. Islantilaiset ovat ystävällisiä eikä hintatasokaan ole enää aivan niin kallis kuin aikaisemmin. Telttailemalla säästää majoituskuluissa ja se onkin sallittua kaikkialla muualla paitsi kansallispuistoissa.

Ideoita pitkille pyörämatkoille

Tässä muutamia vaihtoehtoja pitkille matkoille.

Lontoo – Sydney

Euroopan läpi Istanbuliin ja Turkista Iranin ja Keski-Aasian läpi Kiinaan. Kaakkois-Aasiasta reitti jatkuu Indonesian kautta Australiaan. Tämän matkareitin eri variaatioita löytyy useiden pyörämatkailijoiden blogeista.

Alaska – Patagonia

Uuden mantereen päästä päähän. Alaskasta Yhdysvaltain länsirannikoa pitkin Meksikoon ja sieltä Väli-Amerikan läpi Etelä-Amerikkaan. Tämän reitin polkeminen on pyörämatkailijoiden suosiossa, koska sen varrelle osuu paljon erilaista luontoa ja Etelä-Amerikan maissa elinkustannukset eivät ole kovin korkeat.

Kairo – Kapkaupunki

Reitti Afrikan halki on varmasti pyöräilymielessä yksi haastavimmista. Matkaa kertyy reilusti yli 10 000 kilometriä ja olosuhteet voivat olla välillä hyvinkin hankalia. Jotkut pyöräilijät ovat sanoneet Etiopiaa vaikeimmaksi maaksi pyöräilyn suhteen.

Moskova – Vladivostok

Jos haluat valita reitin, jota kovin moni ei ole pyöräillyt, kannattaa suunnata Siperiaan. Sääolosuhteet kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Syrjäseuduilla liikennettä ei juuri ole, mutta hyttysistä voi olla harmia.

Pohjois-Amerikka

Jos suunnittelet pyöräilymatkailua Yhdysvalloissa, niin kannattaa tutustua The Adventure Cycling Associationin kattavaan reittiverkostoon. Yhdistyksen kautta voi hankkia karttoja ja sen nettisivuilla on paljon ajankohtaisia tiedotteita. Amerikkalaiset pyörämatkailijat polkevat usein maan läpi rannikolta toiselle. Kaksi yleisesti käytettyä pääreittiä ovat eteläinen Southern Tier ja pohjoinen Northern Tier.

Intia

Intia tuntuu jakavan mielipiteitä pyörämatkailijoiden keskuudessa. Toisten mielestä Intia on upea pyöräilymaa, mutta monet eivät ole samaa mieltä. Teiden kunto voi olla monissa paikossa huono ja liikennekäyttäytyminen arvaamatonta.

Himalaja

Maailman korkeimmat vuoret ja ohut vuoristoilma tekevät pyöräilystä haastavaa. Alueen valtiot ovat hintatasoltaan melko edullisia. Himalajan alue tarjoaa matkailijalle henkeäsalpaavia maisemia, ystävällisiä ihmisiä ja maukasta ruokaa.

Kaakkois-aasia

Thaimaa, Laos, Vietnam ja Kambodža ovat monien pyörämatkailijoiden suosikkikohteita. Nämä valtiot ovat matkailijalle edullisia halvan ruoan ja majoitusten vuoksi. Majoittuminen on yleensä niin edullista, että oman teltan mukaan ottaminen ei ole välttämätöntä. Liikenne on kaupunkien ulkopuolella kohtuullista ja tiet ovat suurimmaksi osaksi kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä