Ruokailu

Riittävä ravinnonsaanti matkan aikana on tärkeää. Syömällä liian vähän ja liian harvoin matkanteko vaikeutuu. Ruokavalion tulisi sisältää sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. Ruokailut kannattaa jakaa tasaisesti koko päivän ajalle, jolloin annoskoot voi pitää kohtuullisina. Pääosa päivän energiansaannista tulisi muodostua terveellisistä hiilihydraatti- ja kuitupitoisista ruoista. Tällaisia ovat mm. täysjyvävilja, perunat, pavut, juurekset, hedelmät ja marjat.

Pyörämatkailija voi herkutella melko huoletta, koska pitkiä päivämatkoja pyöräillessä ehtii kuluttaa runsaasti kaloreita. Jonkinlainen kohtuus on kuitenkin hyvä muistaa, sillä energiantarve on henkilökohtaista ja vaihtelee rasituksen mukaan.

Ruoanlaitto leiriytyessä

Ruoanlaitto leiriolosuhteissa on lähinnä varusteista ja omasta viitseliäisyydestä kiinni. Valmistamalla itse omat ruokansa matkailijalla on mahdollisuus säästää matkakustannuksissa. Retkikeittimen ja yhden kattilan yhdistelmällä saa tarvittaessa loihdittua herkullisia aterioita pyöräilypäivän päätteeksi. Kannattaa pitää mielessä, että kaikki ruokatarvikkeet eivät säily laukuissa kovin pitkään.

Esimerkkejä matkalle ja leiriolosuhteisiin sopivista ruokatarvikkeista:

pasta (tarkasta kypsymisaika)
riisi (kannattaa mahdollisuuksien mukaan keittää valmiiksi)
couscous
pavut ja linssit (pataruoat, salaatit ym.)
kaurahiutaleet (kaurapuuro, mysli)
nuudelit
leipä

kasvikset
säilyvät lihatuotteet
tonnikala
sardiinit
kananmunat

ruokaöljy
suola, pippuri ja muut mausteet
tomaattimurska/-pyree
soijakastike

hedelmät
marjat
pähkinät
suklaa
hunaja
maapähkinävoi
hillot

Muistettavaa:

  • Älä käytä retkikeitintä teltan sisällä. Teltta tai muut varusteet voivat kärsiä vahingon sattuessa. Pahimmassa tapauksessa teltta voi syttyä tuleen. Huonolla säälläkin keitin kannattaa pitää teltan ulkopuolella.
  • Varmista, että keitin on tasaisella alustalla. Jos keitin pääsee kaatumaan, voit polttaa itsesi kiehuvalla vedellä tms.
  • Keittimet toimivat paremmin tuulensuojassa. Kevyt keittimille tarkoitettu kokoontaittuva tuulensuoja on kätevä apuväline tähän tarkoitukseen.
  • Tiskaa astiat ennen nukkumaanmenoa. Älä jätä ruoantähteitä lojumaan teltan ulkopuolelle, sillä ne voivat houkutella eläimiä paikalle yön aikana.
  • Huolehdi ruoka-astioiden sulkemisesta. Et halua muurahaisia eväidesi sekaan. Ruoka on helppoa laittaa esimerkiksi kuivasäkkiin, joka on mahdollista sulkea tiiviisti.
  • Kokoontaittuva vati on kätevä apuväline tiskaamiseen ja veden kantamiseen. Siinä voi myös tarvittaessa pestä vaatteet päivän päätteeksi.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä