Tarvikkeet

Satula

Pitkällä pyörämatkalla pyörän päällä vietetään yleensä useita tunteja päivässä. Satulan mukavuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Satulan sopivuus on henkilökohtaista ja oikeanlainen satula löytyy kokeilemalla useita malleja.

Satulan pehmeys ei automaattisesti tarkoita sitä, että se olisi mukava käytössä. Tärkeintä on oikea koko. Satulan tulee olla mitoitettu siten, että se tukee istuinluita, koska paineen tulisi asettua pääasiassa niiden päälle. Jos satula on liian kapea, paine tuntuu istuinluiden välissä olevassa kudoksessa ja voi aiheuttaa puutumista. Liian leveä satula taas voi aiheuttaa hankaumia sisäreisiin.

Monet pyörämatkailijat suosivat nahkasatuloita, jotka ajan myötä mukautuvat kuskin takapuolen muotoon. Nahkasatuloita valmistaa mm. englantilainen Brooks. Tällainen satula vaatii usein enemmän huolenpitoa (rasvaus) ja se tulee suojata sateelta. Nahkasatuloille valmistetaan suojuksia, mutta sadesuojana voi käyttää tarpeen vaatiessa myös muovipussia.

Pullotelineet

Retkipyörän rungossa tulisi olla paikat 2-3 pullotelineelle. Jos valmiita paikkoja ei ole, saatavilla on adaptereita (esim. Zefal Gizmo), joiden avulla voi kiinnittää pullotelineen runkoon. Ylimääräisen pullotelineen voi kiinnittää myös satulaputkeen satulan taakse jos pullolle on siellä tilaa.

Kannattaa miettiä kuinka iso juomapullo telineeseen mahtuu. Joihinkin telineisiin sopii esim. tavallinen 1.5 litran vesipullo tarvittaessa.

Lokasuojat

Lokasuojat tuovat mukavuutta sadekeleille. Välttämättömät ne eivät ole, mutta niiden ansiosta roiskevesi ei kastele kenkiä eikä muita varusteita.

Mustekalat / cargo net

Mustekaloilla tai tavaraverkolla on helppoa kiinnittää varusteita tavaratelineen päälle. Mustekalalla voi tarvittaessa hinata väsynyttä matkakumppania. Pitkälle matkalle kannattaa pakata mukaan myös yksi varamustekala.

Pumppu

Pumppu on välttämätön varuste, sillä rengasrikkoja valitettavasti sattuu, vaikka niitä yrittäisikin vältellä. Pumpun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kokoon, tehokkuuteen ja painoon. Kaikkein kevyimmillä minipumpuilla pärjää matkalla, mutta ne eivät ole kovin tehokkaita ja tarvittavan rengaspaineen saavuttamiseen menee aikaa.

Hyvä kompromissi on minijalkapumppu (esim. Topeak Road Morph), joka pakkautuu pieneen tilaan ja on riittävän tehokas. Pumpun tulee sopia myös useammalle venttiilityypille.

Lukko

Pyörämatkailla pyörän joutuu joskus jättämään vartioimatta esimerkiksi kaupan pihalle tai yöllä teltan vierelle. Vaikka lastattu retkipyörä ei olekaan helppo kohde pyörävarkaalle, jonkinlainen lukko tuo kuitenkin lisäturvaa. U-lukko on turvallinen, mutta painava. Monet pyöräilijät käyttävätkin vaijerin ja riippulukon yhdistelmää. Tämä yleensä riittää pitämään pyörän tallessa.

Varaosat

-sisäkumi (syrjäisille seuduille useita)
-paikkaustarvikkeet
-ketjuöljyä
-jarrupalat
-varavaijerit
-varapinnat
(-taitettava vararengas)

-pultit & mutterit
-nippusiteitä
-teippiä
-kuminauhoja

Työkalut

-multitool (kuusiokulmat, meisselit jne.)
-rengasraudat
-linkkari / Leatherman
-pieni jakoavain
-pinna-avain
-ketjuruoska (tarpeen mukaan)
-Presta / Schrader -adapteri

Muuta muistettavaa

Kypärä
Valot
Soittokello

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä