Tavaratelineet

Retkipyörä etu- ja takatavaratelineellä varustettuna

Yleistä

On olemassa kaksi pääasiallista tapaa kuljettaa matkalla tarvittavia varusteita pyörällä: tavaratelineet, joihin pyörälaukut kiinnittyvät tai erillinen peräkärry. Monet käyttävät myös edellisten yhdistelmää. Molemmat vaihtoehdot ovat toimivia. Kestäviin ja laadukkaisiin tuotteisiin panostaminen kannattaa, sillä tavaratelineet joutuvat kovan rasituksen kohteeksi matkalla.

Materiaalit

Teräs on alumiinia raskaampaa, mutta se on siitä huolimatta suositeltava materiaali tavaratelineiden kohdalla. Se on kestävää ja sitä on helpompaa hitsata tarpeen tullen. Saatavilla on myös titaanista valmistettuja tavaratelineitä, jotka ovat kevyitä ja kestäviä, mutta huomattavasti teräksisiä kalliimpia.

Telineiden kiinnittäminen pyörään

Jos pyörässäsi ei ole erikseen kiinnityspisteitä tavaratelineille, telineet voi yleensä kiinnittää runkoon ns. p-kiinnikkeillä. Valmistajilla on valikoimissaan myös erityisesti tällaisiin tapauksiin suunniteltuja kiinnityssarjoja. On olemassa myös telineitä, jotka ovat suunniteltu kiinnitettäviksi etuhaarukan jarrutappeihin. Levyjarrut tai joustokeula eivät ole esteenä tavaratelineen kiinnitämiselle, sillä useilta valmistajilta löytyy sopivia telineitä myös näissä tapauksissa.

Hiilikuituhaarukkaan on mahdollista kiinnittää tavarateline, mutta jotkut pyörävalmistajat eivät sitä suosittele. Jos silti aiot kiinnittää telineen, niin on suositeltavaa, ettei pyörää lastata kovin raskaasti.

Takatelineet

Markkinoilla olevat takatelineet ovat muotoilultaan hyvin samankaltaisia. Jotkut mallit mahdollistavat sivulaukkujen sijoittamisen normaalia taaemmaksi ja näin voidaan välttää kantapäiden osuminen laukkuihin. Tästä on hyötyä etenkin maastopyörien kohdalla. Esimerkkinä tällaisesta telineestä voidaan mainita Tubus Logo.

Etutelineet

”Low rider” -tyyppisissä etutelineissä etulaukut asettuvat renkaan molemmille puolille. Tällä tavalla painopiste saadaan mahdollisimman matalalle ja pyörän käsittely on näin ollen helpompaa. Eteen on saatavilla myös takatelinettä muistuttavia telineitä, joissa tavarat lastataan eturenkaan päällä olevalle tasolle.

 

Tunnettuja valmistajia

Axiom

Axiomin mallistosta löytyy hyvin suunniteltuja ja kestäviä tavaratelineitä. Tarjolla on useita erilaisia malleja erilaisiin pyöriin ja käyttötarkoituksiin. Kanadalaisyritys on panostanut telineiden kestävyyden lisäksi myös keveyteen ja aerodynamiikkaan. Axiom myöntää tuotteilleen elinikäisen takuun valmistusvirheiden osalta.

http://www.axiomgear.com

Blackburn

Blackburnin tarina sai alkunsa Jim Blackburnin vuonna 1977 suunnittelemasta alumiinisesta tavaratelineestä. Blackburnin tavaratelineet valmistetaan nykyäänkin lentokonealumiinista. Katalogista löytyy sopivia telineitä sekä työmatkakäyttöön että pyörämatkailuun.

http://www.blackburndesign.com

Bruce Gordon

Bruce Gordon on Californiassa toimiva pyörävalmistaja, jonka teräsrunkoiset retkipyörät ovat niittäneet mainetta pyörämatkailijoiden keskuudessa. Bruce Gordon valmistaa tukevat tavaratelineensä teräksestä käsin hitsaten.

http://www.bgcycles.com

Salsa

Laadukkaita retkipyöriä valmistava Salsa Cycles on suunnitellut tavaratelineensä erityisesti heidän omiin pyöriinsä sopiviksi. Valikoimasta löytyy erikoismalleja bike packingiin ja fat bikeille.

http://www.salsacycles.com

Surly

Pyörävalmistaja Surly valmistaa myös pyörämatkailukäyttöön suunniteltuja erittäin tukevia etu- ja takatavaratelineitä. Teräksestä valmistettujen telineiden korkeutta voidaan säätää (highrider/lowrider). Telineet eivät välttämättä sovellu pyöriin, joissa on levyjarrut (poikkeuksena Surlyn Troll, Ogre ja Disc Trucker -mallit). Surly valmistaa myös erilaisia kiinnitystarvikkeita, joiden avulla telineet saa kiinnitettyä pyöriin, joissa ei ole valmiita kiinnityspaikkoja.

http://www.surlybikes.com

Old Man Mountain

Californiassa päämajaan pitävä Old Man Mountain sai alkunsa yrityksen perustajan Channing Hammondin turhautumisesta siihen, että maastopyöriin ei ollut saatavilla tavaratelineitä. Old Man Mountain julkisti ensimmäiset jousitettuihin pyöriin sopivat telineet vuonna 1996. Sittemmin mallisto on laajentunut, mutta yritys on myöhemminkin keskittynyt kehittelemään ratkaisuja erilaisiin kiinnitysongelmiin. Tavaratelineet valmistetaan alumiinista, joten niiden korjaaminen matkan varrella voi olla haastavaa. Yritys on kuitenkin tunnettu hyvästä asiakaspalvelusta ja on yleensä pyrkinyt korvaamaan rikkoutuneen telineen pikaisesti. Suurin osa telineistä valmistetaan edelleen USA:ssa.

www.oldmanmountain.com

Thorn

Thorn Cycles on laadukkaita retkipyöriä valmistava englantilaisyritys, joka valmistaa myös tavaratelineitä. Yritys mainostaa valmistavansa markkinoiden kestävimpiä telineitä ja niiden suositellut painorajoitukset ovat muita valmistajia korkeammat.

www.thorncycles.co.uk

Thule

Pyöränkuljetustelineistään tunnettu Thule tuli hiljattain pyörämatkailumarkkinoille Pack’n Pedal -mallistollaan. Tavaratelineiden kohdalla yritys ei aloittanut puhtaalta pöydältä, vaan se osti uusi-seelantilaisen Freeloadin patentit. Telineet voidaan kiinnittää mihin tahansa pyörään ja niiden irrottaminen ja uudelleen kiinnittäminen on helppoa. Alumiinista ja muovista valmistettujen telineiden maksimikantavuus on 25 kg.

www.thule.com

Topeak

Kaikenlaisia pyöräilytarvikkeita valmistava Topeak on panostanut taravaratelinevalikoimassaan monipuolisuuteen. Mallistosta löytyy sopiva teline lähes pyörään kuin pyörään. Pyörämatkailukäyttöön sopivat erityisesti Super Tourist- ja Explorer-sarjojen telineet. Topeakin tavaratelineet ovat valmistettu alumiinista.

http://www.topeak.com

Tubus

Saksalaisvalmistaja Tubus on valmistanut laadukkaita tavaratelineitä vuodesta 1988. Muutamat Tubuksen malleista ovat olleet markkinoilla yli 20 vuotta ja ne ovat saavuttaneet klassikkostatuksen pyörämatkailijoiden keskuudessa. Tällaisia malleja ovat esimerkiksi Cargo ja Tara. Tubus tarjoaa telineilleen 30 vuoden takuun.

http://www.tubus.com

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä