Turvallisuus

Pyörämatkailu on pääsääntöisesti turvallista. Joskus kuitenkin kuulee uutisia pyörämatkailijoista, jotka ovat joutuneet ryöstetyiksi matkalla tai onnettomuuksista, joissa on ollut osallisena pyörämatkailijoita. Monet matkailevat kaukomailla ja syrjäisillä seuduilla ilman minkäänlaisia ongelmia turvallisuuden suhteen. Pyörämatkailijan ei kannata stressata liikaa turvallisuusasioista, mutta ei silti kannata olla huolimaton tai liian luottavainen. Tässä osiossa tuodaan esiin asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Matkustaessasi omatoimisesti olet itse vastuussa omasta turvallisuudestasi. Jos matkustat maahan, jossa on levottomuuksia tai muuten tavallista suurempia turvallisuusriskejä, sinun on otettava niistä selvää etukäteen ja arvioitava riskit. Kannattaa tutustua ulkoministeriön matkustustiedotteisiin. Matkustustiedotteet ovat maakohtaisia matkaturvallisuuteen liittyviä tiedotteita. Tietoa voi etsiä myös Britannian ulkoministeriön matkaturvallisuussivuilta.

Huomioi, että riskialttiille alueelle matkustaminen saattaa vaikuttaa matkavakuutuksesi voimassaoloon.

 • Käytä järkeä.
 • Luota vaistoihisi.
 • Jos et tunne oloasi turvalliseksi, jatka matkaa.
 • Ota asioista selvää.
 • Tee suunnitelmia, mutta älä pelkää muuttaa niitä.

Näytä reissaajalta

Jos näytät matkalla hieman normaalia rähjäisemmältä, siitä voi olla hyötyä. Voit näyttää liian köyhältä ryöstettäväksi. Voit tehostaa vaikutelmaa seuraavilla tavoilla:

 • Anna pyöräsi näyttää likaiselta ja reissussa kulahtaneelta. Uutuuttaan kiiltävä pyörä houkuttelee helpommin varkaita.
 • Älä pukeudu hienoimpiin pyöräilyvaatteisiisi. Hieman kuluneet vaatteet sopivat paremmin esim. kehitysmaissa matkailuun.
 • Pakkaa pyörä hieman huolimattoman näköisesti. Laukkujen päälle kuivumaan ripustetut alusvaatteet voivat laskea pitkäkyntisten kiinnostusta.
 • Käytä tavallisia vesi- tai limsapulloja juomapulloina.
 • Pidä kaikki mukana oleva elektroniikka pois näkyviltä.

Huomioi paikallinen kulttuuri

Matkailijan tulisi aina kunnioittaa paikallista kulttuuria ja pyrkiä noudattamaan paikallisia sääntöjä ja tapoja. Joissakin islamilaisissa maissa on syytä kiinnittää huomiota pukeutumiseen. T-paidat tai pyöräilyshortsit saattaa olla syytä korvata vähemmän huomiota herättävillä vaatteilla ainakin silloin, kun pyörän päältä jalkaudutaan paikallisten ihmisten pariin. Naisille on myös omat pukeutumissäännökset, joita länsimaisenkin vieraan kannattaa kunnioittaa.

Viranomaisten kanssa toimiminen

Joutuessasi tekemisiin viranomaisten kanssa maissa, joissa esiintyy yleisesti korruptiota, on suositeltavaa olla ystävällinen ja kunnioittava. Hymyile, esittele itsesi ja kättele jos mahdollista. Vastaa kysymyksiin, mutta älä kerro enempää kuin kysytään. Jos osaat paikallista kieltä, sitä ei kannata välttämättä paljastaa. Esitä ainoastaan ne dokumentit, jotka pyydetään esittämään. Kärsivällisyydestä on apua. Jos vaikutat harmittomalta, sinut luultavasti jätetään rauhaan.

Kypärän käyttäminen

Aktiiviselle pyöräilyharrastajalle tuskin tarvitsee erikseen asiasta mainita. Kypärä voi pelastaa henkesi onnettomuuden sattuessa.

Liikenne

Liikenne on luultavasti suurin yksittäinen riskitekijä matkan aikana. Seuraavassa ohjeita liikenteeseen:

 • Yritä välttää pääteitä reittiä suunnitellessasi – etenkin kehittyneissä maissa.
 • Ole erityisen varovainen sellaisilla teillä, joissa kaksi rekkaa ei mahdu tielle rinnakkain siten, että vastaantulevalle autolle ei jää tilaa. Varaudu väistämään ojaan kohdallesi osuvissa ohitustilanteissa.
 • Jos liikenne ruuhkautuu takanasi, pysähdy sivuun ja päästä autot ohitsesi.
 • Vältä pyöräilyä suurissa kaupungeissa ruuhka-aikana.
 • Älä pyöräile tunneleissa. Odota tunnelin suulla ja liftaa tarvittaessa.
 • Käytä peiliä. Monet peiliä käyttävät pyörämatkailijat vannovat, että eivät enää lähtisi matkalle ilman sitä.

Tule nähdyksi

Käytä valoja ja heijastimia pimeällä.

Huomioliivi on tehokas ja edullinen tapa erottua liikenteessä. Sellaisen käyttö on suositeltavaa etenkin kaupungeissa ja vilkkaasti liikennöidyillä teillä. Joissakin kehittyvissä maissa huomioliiviä käyttävät ainoastaan viranomaiset, joten autoilijat ovat erittäin varovaisia ohitustilanteissa.

Pyörävarkaudet

Pyörämatkailijan onneksi täyteen lastattu pyörä ei ole kovin houkutteleva kohde pyörävarkaalle, koska pakomatka sellaisella olisi hidasta. Lastamaaton pyörä sen sijaan voi varkaille kelvata. Jos kyseessä on päättäväinen varas, lukko on yleensä vain hidaste. Jonkinlainen lukko on silti hyvä olla matkalla mukana.

Paras tapa välttyä pyörävarkaudelta on yksinkertaisesti se, ettei päästä pyörää silmistään missään olosuhteissa. Tämä on yksin melko mahdotonta, mutta kahdestaan tai isommassa ryhmässä matkustaessa jonkun kannattaa pitää pyöriä silmällä koko ajan. Jos joudut jättämään pyörän vartioimatta kauppareissun ajaksi, voit irroittaa esimerkiksi satulan ja ottaa sen mukaan.

Useimmissa hotelleissa ja majataloissa on jonkinlainen lukittava varasto tai autotalli, jonne pyörän voi jättää yöksi. Pyörän voi useinmiten myös kantaa omaan huoneeseen. Leiriytyessä pyörä kannattaa olla mahdollisimman piilossa ja sen voi tarvittaessa lukita kiinni telttaan.

Koirat

Agressiiviset koirat voivat aiheuttaa vaaratilanteita pyöräillessä. Pyöräilijät suosittelevat seuraavanlaisia lähestymistapoja:

 • Yritä päästä karkuun ajamalla mahdollisimman lujaa. Ei vältämättä aina onnistu.
 • Pysähdy ja nouse pois pyörän päältä, jotta koira näkee, että olet ihminen. Pyri pitämään pyörä itsesi ja koiran välissä. Odota koiran omistajaa ennen kuin jatkat matkaa.
 • Pidä mukana keppiä itsepuolustukseksi. Äärimmäinen keino, joka ei välttämättä ole suositeltavaa.
 • Kovaääninen käskevä huuto voi pysäyttää jahtaavan koiran.
 • Veden ruiskauttaminen juomapullosta auttaa hätyyttämään koiria ja ne saattavat lopettaa jahtaamisen.
 • Nosta käsi ylös kuin olisit heittämässä koiraa jollakin.
 • DogDazer -koirankarkotin lähettää koirille epämiellyttävää korkeaa ääntä ja auttaa karkoittamaan jahtaavia koiria. Ei toimi kaikkien koirien kohdalla.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä