Terveys

Matkailijan suurimpia terveysriskejä ovat tilastollisesti turistiripuli, alkoholi, liikenne ja seksitaudit. Näitä kaikkia kannattaa myös pyörämatkailijan yrittää välttää. Ennen matkaa kannattaa huolehtia siitä, että tarvittavat rokotukset ovat ajan tasalla.

  • Pyöräilijän kannattaa välttää nestehukkaa juomalla säännöllisesti.
  • Juomaveden ja ruoan puhtauteen tulee kiinnittää erityistä huomiota kehittyvissä maissa.
  • Aurinkoisissa olosuhteissa kannattaa suojata ihoa auringolta ja käyttää aurinkovoidetta.
  • Henkilökohtaisesta hygieniasta kannattaa huolehtia ja käsiä tulee pestä mahdollisimman usein.

Matkalle kannattaa pakata myös pieni ensiapupakkaus. Pakkaus voi sisältää esimerkiksi laastareita, sideharsoa, puhdistusainetta, steriilit hanskat, teippiä, punkkipihdit jne. Pitkälle matkalle voi myös ottaa mukaan antibioottikuurin tai malarialääkkeet.

Matkailijan terveysopas sairaanhoidosta ulkomailla:

EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä suomalaiset saavat akuuttia sairaanhoitoa samoilla kustannuksilla ja ehdoilla kuin maan kansalaiset. Tämä on useimmiten edullisempaa vakuutetulle, sillä mm. sairaalan päivähoitomaksut eivät ole korvattavia Suomen sairausvakuutuslain perusteella. Tietoa menettelystä sairaanhoidon saamiseksi eri maissa saa Kelan internetsivuilta Jos sairastut ulkomailla -osiosta osoitteesta www.kela.fi.

Mikäli matkailija sairastuu tai loukkaantuu matkan aikana vakavasti, on hän aina ensisijaisesti paikallisen sairaanhoidon avun varassa. Paikallinen hätänumero kannattaa jo maahan saapuessa tallettaa omaan matkapuhelimeen. Ambulanssi vie potilaan yleensä ensin lähimpään sairaalaan, jossa saadun hoidon taso voi olla riittämätön. Matkaopas tai lähin Suomen konsulaatti voi tietää lähimmän paremman sairaalan, mutta tässä vaiheessa tarvitaan aina joko rahaa, luottokortti ja/tai matkavakuutus. Sairaalaan joutuessa kannattaa aina ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä matkavakuutuskortissa olevaan päivystysnumeroon, jotta sairaalamaksujen maksaja saadaan vahvistettua – saattaa olla, että hoitoa ei anneta ennen kuin maksaja varmistuu. Vakuutusyhtiön päivystäjältä kannattaa kysyä myös sairaalan tasosta ja mahdollisuudesta päästä Suomeen hoitoon.

Eri vakuutusyhtiöt käyttävät asiantuntijapalveluita näiden asioiden arvioimisessa ja voi olla hyödyllistä päästä heti keskustelemaan suomalaisen lääkärin kanssa tilanteesta. Aina välitön siirto Suomeen ei ole mahdollista tai tarpeellistakaan, mutta lääketieteellisen asiantuntijan arvio tilanteesta on tärkeä ja lievittää ulkomailla sairastumiseen liittyvää ylimääräistä huolta.

Suomessa vakuutettu voi saada Suomen sairausvakuutuslain nojalla korvausta ulkomailla annetun hoidon kustannuksista, jos hän on sairastunut tai joutunut raskauden tai synnytyksen vuoksi hoitoon eikä ole vakuutettu hoitoa antaneessa valtiossa tai hänellä ei ole oikeutta sairaanhoitoon tai korvaukseen sairaanhoidon kustannuksista oleskeluvaltiossa.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä