Viisumit

Pitkää matkaa suunnittelevalle pyörämatkailijalle viisumien hankinta aiheuttaa kustannusten lisäksi myös päänvaivaa, sillä niiden hankkiminen voi olla hankalaa ja aikaa vievää puuhaa. Siitä syystä viisumien hankkimista kannattaa alkaa miettiä heti reittisuunnitelman valmistuttua.

Useimmat turistiviisumit maksavat noin 30-100 dollaria. Niiden saaminen kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Hakijan kansallisuudesta ja maailmanpoliittisesta tilanteesta riippuen viisumien saanti joihinkin maihin voi olla muita hankalampaa. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Iran, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Uzbekistan. Viisumin saaminen näihin maihin voi kestää huomattavasti kauemmin.

Viisumiprosessi kannattaa selvittää kyseisen maan lähetystöstä. Joissakin maissa viisumin saamiseksi vaaditaan kutsukirje paikalliselta taholta. Tällaisen kirjeen voi saada esimerkiksi paikallisen matkanjärjestäjän kautta. Palvelun hinta on yleensä noin 50 dollaria. Joidenkin maiden pyöräilyorganisaatiot voivat myös auttaa kutsukirjeen kanssa.

Kannattaa huomioida, että joidenkin maiden kohdalla viisumin hakemisen yhteydessä ei kannata mainita, että on tulossa maahan pyöräilemään. Esimerkiksi Kiinaan viisumia haettaessa siitä ei ole etua.

Viisumit ovat yleensä voimassa noin kolme kuukautta niiden myöntämisestä, joten pitkällä pyörämatkalla oleva joutuu hakemaan viisumeita matkan aikana. Monet Euroopasta Kaakkois-Aasiaan matkalla olevat pysähtyvät Turkissa pariksi viikoksi ja hakevat tarvittavat viisumit Iraniin ja Keski-Aasian maihin. Siitä eteenpäin matkailijan täytyy huolehtia viisumien hankkimisesta etukäteen maa kerrallaan. Turistiviisumit ovat useinmiten voimassa 30 päivää maahan saapumisesta, mutta joissakin tapauksissa viisumeihin tarvitsee määritellä tarkat saapumis- ja lähtöpäivät. Tämä saattaa vaikeuttaa pitkän matkan aikatauluttamista. Viisumin jatkaminen on usein mahdollista, mutta ehdot kannattaa selvittää hyvissä ajoin etukäteen.

Pitkälle matkalle kannattaa ottaa mukaan useita valokopioita passista. Etenkin henkilötietosivu kannattaa olla mukana useampana kopiona, mutta myös jo myönnetyistä viisumeista kannattaa ottaa kopiot. Skannattuja kopioita voi myös tallentaa muistitikulle tai muistikortille. Skannatut asiakirjat voi myös lähettää liitettiedostona omaan sähköpostiin, josta ne voi tarvittaessa tulostaa. Myös digikameralla otetusta kuvasta voi olla apua hätätapauksen sattuessa.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä