Matkan suunnittelu

Pyörämatkailu ei välttämättä vaadi huolellista suunnittelua. Pidemmälle matkalle lähtiessä on kuitenkin hyödyllistä pohtia muutamia asiota etukäteen.

Kuinka monta ihmistä matkalle lähtee?

Yksin matkaaminen

Matkakumppanin puuttuminen ei estä matkalle lähtemistä. Monet pyörämatkailijat matkustavat yksin. Yksin matkustamisessa on muutamia etuja:

 • Voit itse päättää matkasi tahdin.
 • Yksinäinen matkailija pääsee helpommin nauttimaan vieraanvaraisuudesta, koska yksin matkustavalle on helpompi tarjota esimerkiksi yösijaa.
 • Voit muuttaa suunnitelmia koska tahansa.

Yksin oleminen voi pidemmillä matkoilla kyllästyttää. Suosituimmilla reiteillä on kuitenkin mahdollista törmätä toisiin pyräilijöihin, joiden seuraan voi mahdollisesti liittyä.

Kaksi henkilöä

Kahdestaan matkustamisen hyvänä puolena voidaan pitää sitä, että matkakumppanin kanssa voi jakaa kokemuksia matkan aikana. Kumppanista saa myös tukea tiukan paikan tullen. Sairauden tai onnettomuuden sattuessa apu on lähellä. Jotkut saattavat myös tuntea olonsa turvallisemmaksi tutussa seurassa.

Matkakumppanin kanssa voi myös jakaa osan varusteista ja näin keventää pyörien päälle lastattavaa kuormaa. Yhdet ruoanlaittovälineet riittävät hyvin kahdelle ihmiselle ja esimerkiksi yhteisen teltan osat on helppoa jakaa useampaan laukkuun.

Kahdestaan matkustaessa törmää ongelmiin esimerkiksi silloin, kun toinen osapuoli haluaa edetä nopeampaa tahtia kuin toinen. Yleisistä asioista kuten päivämatkoista tai aikatauluista kannattaakin keskustella etukäteen ongelmien välttämiseksi.

Kolmen tai useamman henkilön seurue

Pienessä ryhmässä matkustaminen on mukavaa. Pidemmillä matkoilla ryhmän koko voi kuitenkin aiheuttaa logistisia ongelmia esimerkiksi aikataulujen suhteen. Ryhmän jäsenten välille saattaa myös syntyä erimielisyyksiä. Ryhmässä matkustaessa ei välttämättä tutustu niin helposti paikallisiin ihmisiin ja luo uusia kontakteja.

Kuinka kauas? Kuinka nopeasti?

Reittiä suunnitellessa on oltava jonkinlainen käsitys siitä kuinka kauas ja kuinka nopeasti pyörällä voi matkustaa. Pyöräilyvauhti riippuu polkijan fyysisen kunnon lisäksi olosuhteista.  Korkeuserot, sääolosuhteet, teiden kunto, liikenne ja moni muu asia voi vaikuttaa pyörämatkailijan vauhtiin.

Useimmat pyörämatkailijat etenevät keskimäärin 50-100 kilometriä päivässä. On mahdollista edetä myös huomattavasti enemmän, mutta se vaatii hyvää kuntoa ja pitkää pyöräilypäivää. Normaalikuntoisen pyöräilijän voi olettaa etenevän 1300-1600 kilometriä kuukaudessa. Arvio sisältää runsaasti lepopäiviä. Jos jaksaa ajaa säännöllisesti sadan kilometrin päivämatkoja, niin etenee noin 2000-2500 kilometriä kuukauden aikana.

Asioita, joista kannattaa ottaa selvää matkaa valmistellessa:

 • Sääolosuhteet
 • Matkavakuutus
 • Viisumit
 • Rokotukset
 • Teiden kunto
 • Korkeuserot
 • Turvallisuus
 • Tuulen suunta
 • Elinkustannukset

Teiden kunto

Sopivien renkaiden valinta ja päivämatkojen arviointi on helpompaa jos tietää suurinpiirtein, että millaisilla teillä aikoo pääasiallisesti pyöräillä.

Sääolosuhteet

Varusteet valitaan olosuhteiden mukaan, joten on tärkeää tietää, että millaista säätä matkan aikana on odotettavissa. Hyvän kuvan saa esimerkiksi tutkimalla edellisten vuosien keskiarvolämpötiloja matkareitin varrella.

Tuulen suunta

Jos on mahdollista selvittää matkakohteen vallitseva tuulen suunta, siitä on varmasti hyötyä matkaa suunnitellessa. Jatkuva vastatuuli hidastaa matkantekoa ja saattaa laskea mielialaa.

Tietolähteet

Internet on tänä päivänä lyömätön tietolähde matkaa suunnitellessa. Saatavilla on valtava määrä tietoa kaikista matkailuun ja pyöräilyyn liittyvistä asioista. Pyörämatkailijan kannattaa tutustua matkailusivujen lisäksi ainakin erilaisiin kartta- ja sääpalveluihin.

Matkaoppaista saa yksityiskohtaista tietoa matkakohteista. Ne ovat hintavia ja vievät tilaa pyörälaukusta, mutta saattavat silti olla hyviä sijoituksia jos on tarkoituksena viettää pidempiä aikoja samassa paikassa. Oppaiden tiedot päivittyvät hitaasti, joten kannattaa hankkia uusin mahdollinen versio. Lonely Planetin opaskirjat ovat useinmiten suositeltavia hankintoja.

Tutustu suositeltaviin sivustoihin Linkit-osiossa.

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä