Ortlieb kokoontaitettava vati

/ Leave a comment

Pyörämatkailijat käyttävät paljon aikaa mukaan otettavien varusteiden optimointiin. Mukaan kannattaa ottaa vain tarpeellisia tavaroita ja kaikki turha kannattaa karsia pois. Joskus välttämättömiä varusteita on vaikeaa erottaa turhasta painolastista. Varusteiden monipuolisuudesta on aina etua.

Yksi monessa tilanteessa käyttökelpoiseksi osoittautunut esine on kokoontaitettava vati. Pyörälaukuista ja erilaisista kuivasäkeistä tunnetun Ortliebin valmistamaa vatia on saatavilla kolmessa eri koossa: M (5 litraa), L (10 litraa) ja XL (20 litraa). Vati on valmistettu saman valmistajan pyörälaukuista tutusta kestävästä PD620-materiaalista (PVC-pinnoitettu polyester). Omalla kohdallani vati on kestänyt säännöllistä käyttöä hyvin ja näyttää yhä uudenveroiselta. Jos vatiin tulee reikiä, ne voidaan paikata erikseen myytävän Ortlieb-paikkasarjan avulla. Hätätapauksessa sisuskumiin tarkoitetut paikat luultavasti toimivat, mutta tästä ei ole henkilökohtaista kokemusta. Valmistaja lupaa tuotteelle viiden vuoden takuun.

Kymmenen litran vati painaa 260 grammaa ja taittuu riittävän pieneen tilaan. Vati on helppo puhdistaa. Märkänä kuljetan sitä tavaraverkon alla ja kuivana sen voi pakata sivulaukkuun.

Ortlieb kokoontaitettava vati

Käyttötarkoituksia

Pyykinpesu

Julkisissa tiloissa pyykkääminen on joskus ongelmallista. Altaissa ei ole tulppaa tai ne voivat olla likaisia. Leiriolosuhteissa pesuallasta ei yleensä ole käytettävissä ollenkaan. Kokoontaitettavan vadin avulla vaatteiden peseminen onnistuu helposti lähes missä tahansa jos vettä on saatavilla. Ylimääräisen veden saa puristettua pois taittamalla vadin vaatteiden ollessa vielä sen sisällä. Kymmenen litran vati riittää hyvin yhdelle hengelle, sillä pyykkiä kertyy harvoin enempää kuin vadissa mahtuu pesemään.

Tiskaaminen

Isommat tiskimäärät on helppoa tiskata vadin avulla varsinkin silloin, kun vettä ei saa mennä hukkaan. Jos vettä ei ole tai tiskaaminen ei huvita, voi likaiset astiat pakata vatiin myöhempää tiskaamista varten. Leirintäalueilla astiat voi kuljettaa vadissa teltalta tiskialtaille.

Veden kantaminen

Leiriolosuhteissa vettä joutuu joskus kantamaan kaivosta, joesta tai järvestä juomavedeksi suodattamista tai peseytymistä varten. Vettä voidaan kantaa vadissa suurempia määriä kerralla ja suodattaa siitä juomapulloihin. Vatia voidaan kantaa yhdellä kädellä silloinkin, kun se on täynnä.

Suihkussa käyminen

Leirintäalueilla vadissa on kätevää kantaa tarvittavat vaatteet ja peseytymisvälineet teltalta suihkuille ja takaisin.

Ruoan putsaaminen

Vadissa on kätevää pestä esimerkiksi suurempia määriä kasviksia tai vaikka kuoria perunoita. Sitä voi käyttää hätätilanteessa myös salaattiastiana. Tätä käyttötarkoitusta varten vati kannattaa huuhdella huolellisesti tai käyttää toista puolta ruokailuun ja toista pyykinpesuun (vati voidaan kääntää ylösalaisin).

Marjojen ja sienten kerääminen

Marjamättään löytyessä pyörämatkailijaa saattaa harmittaa jos minkäänlaista astiaa ei ole mukana. Vatiin voi kerätä marjoja ja sieniä ym. maukasta tai mielenkiintoista matkan varrelta.

 

Kokoontaitettavaa vatia voi käyttää myös ylimääräisenä laukkuna hankalien matkatavaroiden pakkaamiseen pyörän päälle. Sen sisään voi pakata esimerkiksi likaiset tai märät vaatteet. Vatia voi käyttää myös ostoskassina nopealla markettipysähdyksellä tai ruoan kuljettamiseen etenkin sellaisissa tapauksissa, joissa ruokaa ei voi laittaa muiden laukkujen sisälle (multaiset perunat, kasvikset, marjat, sienet jne.). Kokoontaitettavaa vatia voi käyttää myös eläinten ruokkimiseen. Kekseliäs matkailija löytää vadille myös muita käyttötarkoituksia.

Ortliebin vadin mukava bonusominaisuus näyttää olevan sen hankala hukattavuus. Olen jättänyt vatini vahingossa pois matkasta muutaman kerran ja joka kerralla se on löytynyt. Yllättävin jälleennäkeminen tapahtui Italiassa, kun löysin vatini roikkumassa sillan kaiteelta ennen kuin olin edes huomannut hukanneeni sen. Se oli pudonnut pyörän päältä kivikkoisella polulla edellisenä päivänä ja joku ystävällinen ihminen oli ripustanut sen kaiteeseen nähtäville. Toivottavasti tämä ominaisuus on pysyvä.

 

Leave a comment

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä