Pyörälaukut

Pyörälaukut

Yleistä

Pyörämatkailijan tärkeimpiä yksittäisiä varusteita pyörän ja tavaratelineiden lisäksi ovat telineisiin kiinnitettävät sivulaukut. Niissä on kaikkein kätevintä kuljettaa matkalla tarvittavia tavaroita. Laukkuja hankittaessa kannattaa panostaa laatuun. Kestävät ja vedenpitävät laukut helpottavat matkantekoa huomattavasti.

Jotkut pitävät pyörän perässä vedettävää kärryä mukavampana tapana kuljettaa tavaroita matkalla. Molemmissa ratkaisuissa on hyvät ja huonot puolensa, joten valinta jää tehtäväksi matkailijan tarpeiden ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Montako laukkua tarvitsen?

Mukaan otettava tavaramäärä uhkaa yleensä paisua, joten on syytä miettiä tarkkaan, että mitkä tavarat ovat tarpeellisia matkalla. Karsi tavaroiden määrä minimiin ja muista, että matkan varrelta saa hankittua esim. lisää vaatteita jos se on tarpeen.

Luottokorttimatkailuun riittää yleensä pelkät takalaukut. Vähemmälläkin voi pärjätä, sillä telttaa, makuualustaa tai makuupussia ei tarvitse kantaa mukana. Jos omavaraiselle matkalle lähtevä karsii varusteet minimiin, on mahdollista selvitä takalaukuilla ja keskikokoisella kuivasäkillä. Useimmilla pitkiä matkoja tekevillä pyöräilijöillä on takalaukkujen ja kuivasäkin lisäksi myös etulaukut ja tankolaukku.

Materiaalit

Osa laukuista on valmistettu PVC-tyyppisestä polyesterimateriaalista, joka on vedenpitävää. Toiset käyttävät vettä hylkiviä kankaita ja erillisiä sadesuojia. Jotkut pitävät tätä vaihtoehtoa parempana, koska kankaiset laukut hengittävät paremmin. Se, arvostaako vedenpitävyyttä vai hengittävyyttä laukkujen kohdalla, jää matkailijan itsensä päätettäväksi.

Sulkemistapa

Markkinoilla on useilla erilaisilla sulkemistavoilla toimivia laukkuja. Osa laukuista sulkeutuu kiertämällä laukun suuta rullalle muutaman kierroksen ja kiinnittämällä soljen. Tällä tavalla laukku sulkeutuu nopeasti ja on vesitiivis. Rullaamalla on myös helppoa säätää laukun kokoa tarvittaessa. Osassa laukuista on erillinen kansiosa, joka suljetaan soljilla. Tällä tavalla laukun saa auki nopeasti ja sisältöön pääsee käsiksi heti. Vetoketjulla sulkeutuvat laukut eivät yleensä kestä kovassa käytössä eikä vetoketju pysy vesitiiviinä, vaikka se sellaiseksi olisi tarkoitettu.

Kiinnityssysteemi

Sivulaukkujen kiinnityssysteemi on erittäin olennainen osa laukkujen toimintaa. Laukkujen täytyy pysyä tukevasti paikallaan pyörällä ajettaessa. Ne pitää myös saada irrotettua tavaratelineistä nopeasti ja vaivattomasti. Kiinnityssysteemit ovat kehittyneet ja useimpien mallien kohdalla edellä mainitut ominaisuudet toteutuvat hyvin.

Laukut kiinnittyvät telineisiin laukun yläosassa olevien klipsien avulla. Laukun alaosassa oleva kiinnike pitää laukun paikallaan ja estää sen heilumisen ajon aikana. Joissakin malleissa on lisäksi hihnakiinnitykset. Kaikki kiinnityssysteemit eivät välttämättä sovi yhteen kaikkien tavaratelineiden kanssa.

Taskut

Taskuista on yleensä hyötyä, vaikka monissa laukuissa ei niitä olekaan. Taskuihin voi laittaa pieniä tarvikkeita, joihin tarvitsee päästä helposti käsiksi. Niihin voi myös erotella likaiset vaatteet tai laittaa retkikeittimen polttoaineen.

Ohjaustankolaukku

Ohjaustankolaukku on käytännöllinen säilytyspaikka arvokkaimmille tavaroille. Siellä voi pitää esimerkiksi tärkeitä papereita, rahaa, passia, kameraa ja muuta elektroniikkaa. Tankolaukun päälle saa erillisen karttataskun, jonka avulla karttaa on helppoa seurata ajon aikana. Laukun saa helposti mukaan jalkauduttaessa.

Kuivasäkki

Sivulaukkujen lisäksi monet pyörämatkailijat käyttävät erillistä kuivasäkkiä, jota kuljetetaan yleensä tavaratelineen päälle kiinnitettynä. Kuivasäkkiin voi laittaa esimerkiksi makuupussin ja makuualustan tai teltan. Säkki takaa, että tavarat pysyvät kuivana myös sateella. Jotkut kuljettavat kuivasäkissä kannettavaa tietokonetta makuupussiin käärittynä. Tämä tarjoaa tietokoneelle suojaa sekä kosteudelta että tärinältä.

 

Tunnettuja valmistajia

Ortlieb

Saksalainen Ortlieb on valmistanut vedenpitäviä laukkuja jo yli 30 vuotta ja on nykyään oman alansa markkinajohtaja. Yrityksen tarina alkoi Hartmut Ortliebin turhauduttua pyörälaukkujensa kastumisesta. Hän alkoi valmistaa vedenpitäviä laukkuja rekkojen pressuista. Ortliebin valikoimaan kuuluu tänä päivänä yli 400 tuotetta.

Ortliebin pyörälaukut ovat vedenpitäviä ja niiden kiinnityssysteemiä vuosien saatossa paranneltu erittäin toimivaksi. Ortlieb valmistaa myös erinomaisia kuivasäkkejä. Pyörälaukkuihin saa lisävarusteina ulkopuolisia taskuja ym. Saatavilla on myös kattava valikoima varaosia jos laukkuja joutuu korjaamaan ajan mittaan.

www.ortlieb.com

 

Vaude

Vaude on saksalainen outdoor-tuotteiden valmistaja. Perheyrityksen pääkonttori sijaitsee Tettnangissa Etelä-Saksassa. Vauden tuotevalikoima kattaa kaiken retkeilyyn ja vuorikiipeilyyn liittyvän. Vaude on myös tunnettu yhtiön panostuksesta vihreisiin arvoihin.

Vauden pyörälaukut ovat erittäin laadukkaita ja monet ovat sitä mieltä, että ne edustavat pyörälaukkujen ehdotonta kärkeä. Yrityksen valikoimista löytyy sivulaukkujen lisäksi erilaisia tankolaukkuja ja satulalaukkuja. Laukut ovat vedenpitäviä ja sivulaukkujen kiinnityssysteemi on symmetrinen eli laukun voi ripustaa kummallekin puolelle pyörää. Osassa laukuista on erillisiä taskuja, jotka helpottavat elämää tien päällä.

www.vaude.com

 

Carradice

Carradice on perinteikäs englantilainen yritys, jonka ensimmäiset pyörälaukut valmistettiin jo 1930-luvulla. Carradice valmistaa sivulaukkuja sekä lujaa tekoa olevasta kankaasta että täysin vedenpitävästä polyesterimateriaalista. Laukuissa on läppämallinen kansi, joka suljetaan hihnoilla.

www.carradice.co.uk

 

Axiom

Kanadalainen Axiom on etenkin Pohjois-Amerikassa tunnettu pyörälaukkuvalmistaja. Heidän mallistonsa sisältää useita erilaisia laukkuja aina pyörämatkailuun suunnitellusta Modular Grand Tour -huippusarjasta ostoskassitason laukkuihin. Osaan laukuista voi lisätä irtotaskuja ja hyvänä esimerkkinä näistä toimii erillinen telttatasku.

www.axiomgear.com

 

Mainstream MSX

Ortliebin ja Vauden tapaan Saksasta ponnistava hieman hassusti nimetty Mainstream MSX on varteenotettava uusi tulokas pyörälaukkumarkkinoilla. Laukut ovat vedenpitäviä ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja. Suunnittelussa on otettu huomioon myös pieniä yksityiskohtia kuten erilaiset heijastimet eri puolille, joista on apua pyörää lastatessa.

Mainstream MSX vaikuttaisi olevan hinnoittelultaan muita saksalaisyrityksiä edullisempi ja näin ollen hyvä vaihtoehto etenkin niille joiden varustelubudjetti on pieni.

www.mainstream-msx.de

 

Crosso

Puolalaisvalmistaja Crosson pyörälaukkuja ei meinannut aikaisemmin kaukaa erottaa Ortliebin laukuista. Vuonna 2007 mallisto uusittiin ja nykyään Crosson valikoimista löytyy useita erilaisia laukkumalleja eri käyttötarkoituksiin.

Crosson mottona on, että laukut ovat sataprosenttisen vedenpitäviä, todellisissa retkiolosuhteissa testattuja ja kestäviä. He ilmoittavat myös, että Crosson tuotteiden kohdalla asiakas ei maksa ylihintaa logosta vaan kohtuullisen hinnan itse tuotteesta.

www.crosso.pl

 

Altura

Vuonna 1996 perustetty brittiyritys, Altura, on tullut tunnetuksi lähinnä pyöräilyvaatteiden valmistajana. Nykyään Altura valmistaa myös useita eri käyttötarkoituksiin suunniteltuja pyörälaukkuja. Hintahaitarin yläpäässä laukut ovat vedenpitäviä, mutta edullisempiinkin laukkuihin on saatavana erillinen sadesuojus. Night Vision -mallin heijastimet riittävät varmasti vaativammallekin yötaipaleelle.

www.altura.com

 

Arkel

Arkel on kanadalainen yritys, joka valmistaa pyörälaukkuja kankaasta, joka ei ola täysin vesitiivistä. Yhtiön filosofia on, että vesitiiviyteen ei edes kannata pyrkiä sillä heidän mielestään hengittävät laukut toimivat paremmin. Arkelin laukut ovat jaettu useampaan osastoon, jotta eri tavarat voidaan paremmin erotella toisistaan. Tämä lisää käyttömukavuutta esimerkiksi silloin, kun märät vaatteet tarvitsee pitää erillään muista.

www.panniers.com

 

Brooks

Pyörämatkailijoiden keskuudessa kulttimaineesta nauttiva satulavalmistaja Brooks on valmistanut erilaisia pyörälaukkuja jo 1800-luvun lopulta lähtien. Nykyään katalogista löytyy perinnemallien lisäksi vaihtoehtoja myös modernien sivulaukkujen ystäville. Perinteitä kunnioittaen suunnitellut laukut sopivat silti hyvin klassista retkipyörää täydentämään. Osaan malleista on mahdollista valita haluamansa kiinnitysmekanismi tilauksen yhteydessä. Vaihtoehtoina on tällä hetkellä ainakin Ortliebilta ja R&K:lta lainatut kiinnityssysteemit.

Hinnoittelunsa puolesta Brooksin laukut ovat ehdottomasti hintahaitarin yläpäässä ja niitä markkinoidaan luksustuotteiden ystäville.

www.brooks.com

 

Hyalite Equipment

Pacific Outdoor Equipment oli erityisesti ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja valmistusmenetelmiin panostava yhdysvaltalaisyritys, jonka valikoimassa oli useita pyörämatkailuun sopivia laukkumalleja. Omistussuhteiden vaihtumisen takia yritys on nimetty uudelleen, mutta tuotevalikoima vaikuttaa säilyneen ennallaan.

Laukut ovat laadukkaita, tilavia ja vedenpitäviä. Niiden saatavuus kotimaassa on heikkoa, joten Hyaliten laukkuja kannattaakin metsästää ulkomaisista nettikaupoista.

http://hyaliteequipment.com

 

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä