Pyörämatkailuun sopivia pyöräilykenkiä

/ Leave a comment

Pyöräily onnistuu millä tahansa kengillä, mutta pitkillä matkoilla pyöräilykengistä on etua. Lukkopolkimien ja kunnollisten pyöräilykenkien kanssa polkeminen on sekä tehokkaampaa että mukavampaa. Tässä artikkelissa esitellään muutamia erityisesti pyörämatkailuun sopivia kenkämalleja.

Maasto- ja touring-kengät ovat yleensä SPD-yhteensopivia. SPD (Shimano Pedaling Dynamics) on Shimanon vuonna 1990 esittelemä lukkopoljinstandardi, jota käytetään yleisesti edelleen. SPD-polkimia kutsutaan puhekielessä usein maastopolkimiksi.

Mavic Cruize

 

Pyöräilykenkien pohjat ovat tavallisia lenkkareita huomattavasti jäykempiä. Jäykät pohjat suojaavat jalkaa polkimien aiheuttamalta paineelta ja niiden avulla polkemiseen käytetty energia ei mene hukkaan. Pyöräilykenkien pohjien vahvikkeena käytetään kenkien tyypistä ja hintaluokasta riippuen muovia, lasikuitua tai hiilikuitua. Touring-kengät ovat jonkinlainen kompromissi jäykkyyden ja mukavuuden suhteen. Pohjat eivät ole yhtä jäykkiä kuin esimerkiksi maantiekengissä, koska kengillä on myös pystyttävä kävelemään ongelmitta. Maastokenkien tapaan retkikenkien pohjat on kuvioitu paremman pidon aikaansaamiseksi ja klossit on yleensä upotettu siten, että ne eivät haittaa kävelyä.

Tavallisimpia kiinnitystapoja ovat nauhat ja tarranauhat (velcro). Jotkut pitävät tavallisia nauhoja hankalina ja joissakin tapauksissa jopa vaarallisina. Nauhat voivat aueta ajon aikana ja kiertyä kammen ympärille. Jos kengissä ei ole tarranauhoja kannattaa nauhat sitoa siten, että ne eivät pääse aukeamaan. Tarranauhat ovat helppokäyttöisiä ja ne kestävät käyttöä hyvin.

Kenkien tulee olla mukavat, käytännölliset ja jatkuvaa käyttöä kestävät. Huomioitavia asioita kenkien valinnassa:

  • Hyvä istuvuus
  • Upotetut klossit
  • Tarranauhakiinnitys
  • Hengittävyys ja vedenpitävyys olosuhteiden mukaan
  • Tunnettu valmistaja

 

Touring-kenkiä

Shimano MT60

 

Keen Springwater II
Keen Arroyo Pedal
Mavic Alpine
Mavic Cruize
Northwave Gran Canion 2 GTX
Northwave Drifter GTX
Northwave Rocker
Pearl Izumi X-Alp Seek IV
Pearl Izumi X-Alp Drift
Shimano SH-MT23
Shimano SH-MT43-G
Shimano SH-MT53
Specialized Tahoe

Sandaalit

KEEN Commuter -sandaali

 

Pyöräilysandaalit soveltuvat hyvin pyörämatkailuun lämpimissä olosuhteissa. Kuumina kesäpäivinä jalat saavat hengittää ja kaupan päälle saa mielenkiintoiset rusketusraidat. Sadesäällä sandaalien ystävät käyttävät yleensä kengänsuojia tai vedenpitäviä sukkia.

Shimano SH-SD66L
Keen Commuter II

Maastokengät

Shimano SH-M077

 

Edullisemman hintaluokan maastopyöräilykengät soveltuvat hyvin myös pyörämatkailuun. Ne ovat riittävän jäykkiä ja niillä pystyy kävelemään. Osassa maastokengistä on touring-kenkiä parempi tuuletus ja lämpimillä keleillä siitä voi olla etua.

Shimano SH-M077
Specialized Sport MTB
Pearl Izumi Select MTB
Shimano MT91 Gore-Tex SPD MTB Boots

Naisille

Shimano SH-WM43

 

Tarjolla on myös erityisesti naisille suunnattuja malleja. Ne poikkeavat miesten kengistä yleensä vain kokojen ja ulkonäön osalta.

Keen Arroyo Pedal
Keen Springwater II
Keen Commuter II
Mavic Zoya
Shimano SH-WM43
Shimano SH-WM51

Leave a comment

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä