Vaatetus

Naismatkaajan vaatekertaa

 

Yleistä

Matkalle mukaan otettavan vaatetuksen olisi syytä olla kevyttä ja mahdollisimman monikäyttöistä. Kannattaakin panostaa kerrospukeutumiseen, koska siten valittavana on sopivat vaatteet vaihteleviin olosuhteisiin.

Lämpimissä olosuhteissa riittää usein shortsit ja t-paita, mutta mukaan kannattaa pakata niiden lisäksi myös sadevaatteet ja jotain lämmintä päällepantavaa.

  • Panosta kerrospukeutumiseen.
  • Ota mukaan vain välttämättömät vaatteet. Tilaa on rajallinen määrä.
  • Ei kannata pakata mukaan liikaa painoa. Pitkällä reissulla vaatteita voi hankkia lisää tarpeen mukaan.
  • Irtohihat ja irtolahkeet ovat käteviä lisälämmön tuojia.
  • Buff-tyyppinen huivi on monikäyttöinen asuste sekä lämpimällä että kylmällä säällä.
  • Kypärän alle kannattaa varata joko kypäräpipo tai pyöräilylippalakki tilanteen mukaan.
  • Aurinkolasit tai muut ajolasit suojaavat silmiä ja tekevät pyöräilystä miellyttävämpää.


Ajovaatteet kannattaa pestä aina päivän päätteeksi, jotta niitä on mukavampaa käyttää seuraavana päivänä.

Aluskerros

Pitkähihainen aluspaita kylmiin olosuhteisiin on syytä pakata mukaan. Paidan tulisi hengittää mahdollisimman hyvin ja siirtää kosteutta pois iholta. Lämpimillä keleillä ohutta pitkähihaista paitaa voi käyttää sellaisenaan suojaamaan auringolta. Monet pyörämatkailijat suosivat merinovillasta tehtyjä kerrastoja. Ne hengittävät hyvin, ovat hajuttomia ja lämmittävät kosteanakin. Merinovillaisten vaatteiden huonona puolena voi pitää niiden suhteellisen korkeaa hintaa.

Välikerros

Välikerros ottaa vastaan aluskerroksesta siirtyvän kosteuden. Samalla sen tehtävänä on toimia eristeenä aluskerroksen ja kuorikerroksen välissä. Kaksi ohutta välikerroksen paitaa toimii yhtä paksua paremmin. Käytössä voi olla esimerkiksi kaksi ohutta fleeceä, joista toisessa on kokopitkä vetoketju. Näin käyttömahdollisuuksia on useita eri tilanteisiin.

Housut

Pyöräilyyn soveltuvien housujen käyttäminen on ehdottoman suositeltavaa. Pitkälle matkalle kannattaa harkita pehmustettuja pyöräilyhousuja, jotka tuovat lisämukavuutta pitkiin ajopäiviin. Kaikki pyörämatkailijat eivät käytä pyöräilyasusteita vaan luottavat tavallisiin retkeilyhousuihin. Siinä tapauksessa kannattaa varmistaa, että housujen leikkaus soveltuu pyöräilyyn, housujen takamus on vahvistettu kulumisen varalta ja että taskuihin pääsee käsiksi satulassa.

Kuorikerros

Kevyt tuulenpitävä ja vettä hylkivä kuoritakki on myös erittäin käytännöllinen vaatekappale viileisiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Takin olisin syytä olla leikkaukseltaan pyöräilyyn sopiva ja pitkällä selkäosalla varustettu. Pieneen tilaan pakkautuvat sadehousut kannattaa myös olla mukana.

Päähineet ja hanskat

Kypärän alla käyttää voi käyttää kypärälakkia tai pyöräilylippalakkia tilanteen mukaan. Auringonpaisteella päähine suojaa palamiselta ja estää hikeä joutumasta silmiin. Lippalakki on kätevä myös sateen sattuessa.

Kesällä pyöräilyhanskat auttavat suodattamaan ohjaustangosta käsiin välittyvää tärinää. Ne suojaavat myös naarmuilta jos satut kaatumaan. Pyöräilyyn suunnitelluilla talvihanskoilla ei yleensä pärjää kylmissä talviolosuhteissa. Pakkasella voi käyttää lämpimämpiä lasketteluun tai kiipeilyyn tarkoitettuja hanskoja.

Kengät

Pyörämatkailijat käyttävät pyöräilyyn joko pyöräilykenkiä tai tavallisia retkeily/lenkkikenkiä omien mieltymystensä mukaan. Jos käytät ajamiseen pyöräilykenkiä, matkalle kannattaa pakata myös kevyet kengät vapaa-aikaa varten. Leirintäalueilla ja hostelleissa yöpyvien kannattaa ottaa mukaan myös kevyet sandaalit yleisiä tiloja varten.

Hienommat vapaa-ajan vaatteet

Jotkut pyöräilijät suosittelevat yhden astetta tyylikkäämmän vaatekerran mukana pitämistä vapaa-aikaa ja illanviettoja varten. Toisten mielestä normaalit retkeilyvaatteet ajavat saman asian.

Leave a comment

Facebook

Pikavalikko

Yhteistyössä